Thursday, December 11, 2014

TAK BOLEH PERCAYA

PERNAH TAK KAU MEMPERCAYAI SESEORANG. KAU ANGGAP DIA ORANG YANG PALING KAU PERCAYA. KAU CERITA SEGALA MASALAH KAU, RASA HATI KAU, KEGEMBIRAAN KAU, KESUSAHAN KAU. DIA PON EXCITED GILER NAK DENGAR. JANJI TAKKAN CERITA DENGAN ORANG LAIN TAPI TIBA-TIBA BILA KAU JUMPA ORANG LAIN, BOLEH PULAK ORANG TU TANYA "haa macam mana? dah settle ke masalah kau?" APA KAU RASA? KAU RASA DOHHH GILER KAN.KITA PERCAYA KAT DIA. RUPANYA DIA JUST PURA2 BAIK DEPAN KITA, NAK KOREK RAHSIA SUPAYA DIA ADA MODAL NAK MEMBURUKKAN KITA.

APA TINDAKAN KAU? TINDAKAN AKU, AKU TERUS TAK LAYAN LAH ORANG MACAM NI. ORANG MACAM NI TAK BOLEH DIBUAT BAIK.DUSTA BELAKA. BAIK ELAKKAN TERUS DARI BERJUMPA ORANG BERMUKA TALAM BEGINI. TAPI KALAU DIA SAUDARA MARA, AHLI KELUARGA MACAM MANA? BOLEH..... KAU BOLEH BUAT BAIK DENGAN DIA TAPI BERPADALAH. JANGAN CERITAKAN APA2 KESUSAHAN KAU PADA DIA.

MULUT ADALAH SENJATA PALING TAJAM. JAGA2 KATA2 KITA, PELIHARALAH AKHLAK KITA. TEPATILAH JANJI KITA.

Monday, December 8, 2014

Beringat Ingat

ENTRI INI UNTUK PERINGATAN DIRI SENDIRI, TIADA KENA MENGENA ANTARA YG MASIH HIDUP ATAU YG TELAH MENINGGAL DUNIA.

Pernah tak kau rasa nak santak loan sampai ke paras hidung, pastu kau dump kan ke dalam mana-mana pelaburan yang menguntungkan? Hah... aku pernah terfikir nak buat camni. Tapi cepat2 istighfar, sebab aku ni bukanlah seorang yang boleh nampak duit dalam akaun membukit. Mulalah gatal saja tangan, kaki, dan seluruh badan.. Gila kau? kang nak iphone 6 lah, nak handbag puluh ribu lah. Biasa.. nafsu sentiasa menggoda.

So, dah fikir masak2 cara macam ni memang tak sesuai dengan aku. Cara yang paling sesuai adalah aku simpan duit tiap2 bulan tapi suruh mak atau orang yang dipercayai simpankan buku itu. Yang penting buku TANPA kad atm. Hah, bagi susah sikit nak keluar.

Penting ke simpan duit? Penting sangat untuk KELUAR KERETA BARU  haha. Untuk hari tua esok, agaknya cukup ke duit pencen semata? Cukup.. Cukup makan. Kalau dari muda ni aku tak beringat - ingat. Kalau masa sekarang aku berbelanja mengikut kemampuan, beli rumah yang paling mampu milik, beli kereta yang paling bergaya, macam manalah rupa kehidupan aku 30 tahun akan datang?

Aku selalu baca dan dengar cakap2 orang yang berpengalaman, berbelanjalah kamu di BAWAH kemampuan, kerana kamu akan ada banyak lebihan untuk disimpan. Bila tua kelak, manalah tahu rezeki anak cucu belajar hingga oversea, takyah susah2  mereka buat pinjaman. Mak/bapak/atuk/nenek zas..zas..zass je sign cek tunai. Ahaha. Tingginya angan2 mak jenin. Lagi satu, bila hati tenang kita mudah dah khusyuk dalam beramal ibadat. Tak perlu setiap masa memikirkan duit yang sentiasa tak cukup.

Selain simpan duit, kita perlu elakkan hutang. Dari sekecil-kecil hutang hinggalah sebesar-besar bapak gajah punya hutang. Hutang ni ada baik, namun banyak juga buruknya. Jika terlalu seronok berhutang lama2 jadi tabiat yang menjerat. Terpaksa bekerja keras semata-mata untuk melunaskan segala hutang piutang. Takpa, biar papa asal bergaya. Kan?

Impian aku, harapnya tercapai :

  1. hadiahkan emak seutas gelang emas yang besar dan cantik. Aku tahu mak dari dulu sukakan emas. 
  2. Pergi Makkah bersama-sama abah, emak dan suamiku yg tercinta.
Harapnya impian aku ini akan menguatkan lagi semangat aku untuk menyimpan. Hidup ini macam roda, sedangkan yang bakal terjadi sejam lagi pon tak dapat dijangka inikan pula yg akan terjadi setahun, sepuluh tahun, dua puluh tahun akan datang. Wallahualam.


Friday, November 28, 2014

Hilang

10 tahun aku tunggu dia. Sekalipun aku tak pernah lupa dia. Aku ingat janji dia. Dia sahabat karib yg paling aku sayang.

Selepas 13 tahun, sekarang baru dia muncul. Tapi aku pelik, kenapa hilang segala rasa teruja dlm diri aku. Kenapa aku rasa seperti tiada apa2. Aku rasa KOSONG. Padahal Allah telah memakbulkan doa aku untuk bertemunya semula.

Sahabat karib, mungkin hati aku ini HILANG sepanjang kehilangan engkau. Aku sentiasa doakan kebahagiaan engkau dunia dan akhirat meskipun kita tidak lagi seakrab dulu.

Wednesday, November 19, 2014

Monday, November 17, 2014

Anak CIRIT BIRIT

Mana mak apak yg tak risau kalau anak tak sihat kan? Sekarang baru aku rasa, kalau dulu demam sikit, sakit perut sikit laju je nak ngadu ngan mak. Sekarang dah ada anak sendiri. Haa.. rasalah. Kejap2 anak merengek. Kejap2 merengek. Haha . . Tapi seronok! Start dari Khamis lepas sampai hari ahad, Izz Luthfi tak berhenti tercirit. Nak kata salah susu, takkan dah berbulan baru tak rasi? Tapi BOLEH JADI. 

Aku ni mulalah gabra. Mana taknya dari kecik si Izz Luthfi ni tak pernah tercirit ke, kembung ke. Demam pon biasa-biasa saja. Pendek kata,  senang jagalah. Alhamdulillah. Bukan nak cakap besar, tapi dari dalam hari mmg tak banyak ragam. Kuning takda. Meragam takda. Tidur ikut time. Start pukul 8 tido, pukul 6 pagi esok baru bangun. Haha. Kadang2 siap lajak sampai pukul 8 - 10 pagi. Alhamdulillah. Mudah. Dari dalam perut aku selalu pesan, "Izz Luthfi, jangan meragam ye sayang. Anak ibu kuat, baik, dengar kata". Cubalah Insha allah. 

Dah melalut. Topik utama nak cerita pasal cirit birit. 4 hari Izz Luthfi ceri beri. Lepas menyusu mesti cirit, lepas makan cirit.  Kasihan sangat buah hati ibu. Sampai melecet. Pedih tot dia. Menangis tiap kali basuh. 


Banyak petua yg aku dapat hasil menggoogle dari Internet. So ini sahaja antara cara yg aku praktikkan. Yang lain macam minum air campuran tepung, tali kasut hitam dan lain-lain belum lagi. Hihi . .

Bagi minum YAKULT
  • Start bagi masa petang ahad. Bagi 2 botol kecil tu. Habis dia minum. Orangkata waktu cirit birit, bakteria baik yg ada dalam perut turut keluar sama. Jadi memberi minuman yakult atau yogurt bagus untuk mengembalikan / menambah balik bakteria-bakteria baik tersebut.

Tukar susu ISOMIL PLUS
  • Susu isomil plus TANPA LAKTOSA ni bau diaaaa.. ohmak aiiii. Busuk gila. Aku mmg tak tahan bau dia. Rasa dia apatah lagi. Menangis masa nak bagi anak minum. Yelah, kalau kita sendiri tak lalu inikan si dia. Huhu. Tapi ibu kena kuat! Kan nak anak sihat. Ibu pujuk2 Izz Luthfi, dia siap buat yerk, yerk. Lama2 minum jugak. habis sebotol. haus sangat lah tu. Harga RM35 untuk 400g. Ini 3 hari je boleh habis ni. Seeloknya, lepas dua minggu cirit berhenti baru beri susu asal dia semula. 

Sapu krim DRAPOLENE
  • Krim drapolene ni sapu pada montot dia yg melecet. Sebelum ni guna krim sebamed. I like produk sebamed, shampoo, bath shower semua guna sebamed. TAPI.... merah2 kat montot dia macam kebal pulak. Tak hilang. Tu yg sapu drapolene. 


Okey, hasil pemerhatian pagi tadi. Masa tidur dah tak cirit. Lepas menyusu pon tak tercirit. Haha. Alhamdulillah. Semoga anak ibu kembali sihat.



Wednesday, November 12, 2014

COSMODERM

EH! Kau curang lagi? pang pipi tu cepat!
Aku tak tahulah ni skincare yg ke berapa belas aku beli. Meh haku listkan semua skincare yg pernah aku try.


  1. Neutrogena
  2. Safi balqis
  3. Safi Rania
  4. Shurah
  5. Sabun Susu Kambing
  6. Bio Essence
  7. Tia Amelia
  8. MARY KAY
  9. Dnars
  10. WonderGlow
  11. Tabita
  12. Colagen Vit E
  13. dan banyak lagi . . . . . . .


Tak hengat dah lah. Tapi memang serius tak tipu. Dari yang mahal hingga lah yg ke murah. Semua . . . Semua Ok kalau aku pakai dengan konsisten. Tapi.. Tapi.. Tapi... Dah aku ni jenis curang tak reti nak setia, tak reti nak sabar memang lah tak nampak kesan kan. Haha. tak sampai sebulan pakai tengok takde perubahan sangat terus tukar lain. Gila! Itu zaman muda remaja. Zaman bujang. Sekarang dah jadi isteri orang, dah jadi mak orang aku makin matang. (Glurp! iya ke )

Bukanlah matang apa, kira aku dah makin bijak sikit memilih. Oh takut hoi, Sejak aku baca kesan merkuri ni boleh merosakkan sel2 dan saraf kita, boleh menyebabkan kanser dan sebagainya aku takut! Mahunya tak takut. Kalau mati terus tu takpa, ni takut sakit terlantar, aku meyusahkan orang2 kesayangan aku nanti. (arghh dah melalut!)

dah 2-3 hari ni aku duk survey skincare yg HALAL, Baik, Tak Memudaratkan, Kesan lambat takpa asalkan selamat. Dok review2 terkeluar pulak Cetaphil dan Cosmoderm. Terus g Farmasi cari benda ni. Lama termenung kat Farmasi tadi. Kejap belek Cetaphil, kejap belek Cosmoderm. Hati berat nak ke Cetaphil, tangan pulak ringan mengambil Cosmoderm. Haha. Sudahnya ku capai Cosmoderm sebab dia buatan MALAYSIA. Support produk bumiputra.


COSMODERM


Halal
Buatan Malaysia
Belum pernah dengar ada tiruan
Selamat

Dulu aku rajin beli skincare online. Lagilah macam2 produk baru keluar yg macam cendawan tumbuh selepas hujan. Sangat2 teruja. Tapi yang mengecewakan aku, baru je aku nak stay dengan produk "tut tut" mesti ada je benda tak best didengar, Tiruan lah, Dirampas lah. Bahan terlaranglah. Dah tak jual lah. Hurmmm so sekarang baik aku pilih produk yg ada di jual di farmasi. Senang!
 

Lagi Sebulan aku review kesan Cosmoderm.
Itupun kalau tak curang lah. :P



Thursday, October 30, 2014

Daftar Haji

Alhamdulillah..
Hari ni selesai mendaftar haji. Sibuk sangat melalai dengan urusan dunia, padahal nak mendaftar haji tu bukanlah ambil masa yang lama. Silalah insaf wahai diriku. .

Kebetulan masa lalu ditabung haji tadi nampak dari luar tak ramai orang. Tu yang menyinggah sebentar. Hanya bawa salinan kwsp dan buku tabung haji beri pada petugas kaunter. Tak sampai lima minit SIAPP! Taraaa..

Jika tiada aral melintang, Insha allah tahun 2076 tibalah saya ke tanah suci. Masa tu umur pon dah 87 tahun. Mudah2an time tu saya masih kuat dan gagah. Mudah2an juga  saya terpilih menjadi tetamu Allah lebih awal lagi dari tahun jangkaan.
Amiin.

Selama ni walaupun saya ada buka akaun TH untuk Izz Luthfi tapi duit raya, duit simpan, segala duit milik dia saya masukkan ke akaun ASB. Insha allah lepas ni akan dipindahkan ke akaun TH dan terus daftarkan haji untuk dia. Cuma RM1310 di freeze kan dalam akaun bila dah daftar haji. Untuk husby, biar dia buat sendiri. Hihihi.

Sekian. .

Wednesday, August 13, 2014

Jatuh Cinta dengan Susu Bio Lac

Sekarang ni tengah hangat "Boikot sana, boikot sini" produk Israel. Dah alang-alang memboikot tu baik kita  ambil peluang teruskan menyokong produk keluaran bumiputera. Termasuklah susu untuk anak kesayangan ibu. Dah bertukar kepada keluaran tempatan. Banyak sebenarnya susu keluaran tempatan seperti Ilham, Insan, Afeef . .  tapi ibu pilih susu bio lac. 

First time bagi Izz Luthfi, dia buat muka pelik. Pastu sambung minum. Ibu cepat2 rasa susu ni sikit, tak sedap ? kata seller susu ni rasa vanilla. Ohh.. Ok je rupanya. Tak manis pon tapi takda lah pulak rasa vanilla. rasa macam susu kambing je. Huhu.

So far, dah dua minggu Izz Luthfi minum susu ni. Perubahan yg ketara sangat nampak, selera makan dia dah ada. Waaahh! sukanya. Suka. kalau dulu suap nasik sesuap dua terus di luahnya balik. Sekarang suap nasik berselera betul dia. Dulu tak suka kentang, carrot.. Tetiba pulak sekarang suap apapun dia nak. Kobis, sawi, sayur2 semua dia makan. Alhamdulillah. Hilang satu kegusaran hati ibu. Ibu mana yg tak susah hati kalau anak tak nak makan kan???

Lagi satu, ruam-ruam kat leher Izz Luthfi dah hilang.. Kalau dulu selalu tengok dia pegang2 bawah leher. Ruam ni tak selalu ada. Tapi yg saya perasan setiap kali lepas dia menyusu susu DB dulu akan naik ruam-ruam ni. Ruam on/off. 

Satu je yg susah sikit kalau kita pilih produk susu tempatan, tak semua pasaraya dan kedai-kedai runcit ada menjualnya. Macam susu bio lac ni, saya beli dari Nadhira shoppe. Pasni nak kena beli sekotak besar terus, buat stok sebulan. :)

Tuesday, June 17, 2014

FM mahal ke murah?

FM tu formula milk a.k.a susu rumusan (bagi yg tak tahu). kang ada pulak yg tanya FM tu apa. huhu.

okeh. start Izz Luthfi 7 bulan dia reject susu badan. Mungkin dia dah sedap minum guna botol terus taknak breastfeed. ibu so sedih! tapi.. ibu lagi double triple sedih bila tengok Izz Luthfi langsung taknak minum. mogok. kalau disuakan FM laju pulak minumnya. so terpaksa lah ibu mengalah dan pasrah.

mula2 Izz Luthfi minum karihome step 2, agak ok tapi agak mahal. 350g rm49. kopak! tapi takpe anak punya pasal ibu tak kisah. seminggu 2 tin. Lastly ibu tukar susu sebab Izz Luthfi terlampau banyak berpeluh. kesian. Agaknya susu kambing ni panas ke?

Next, ibu try bagi susu enfalac A+, harga lebih kurang sama, tapi Izz Luthfi macam tak berapa suka. Nak habiskan 2 oz pon macam terpaksa. Tukar lagi... kesian Izz Luthfi. kalau minum susu ibu kan senang, takyah tukar2 susu. ni dah terpaksa ibu bereksperimen untuk carik susu yg betul2 sesuai untuk awak.

Lepas tu ibu beli susu S26, murah sikit dari susu sebelum ni. 650g rm38. Alhamdulillah Izz suka tapi berat tak naik langsung. why ea? badan pon ibu rasa macam tak pejal. kuruih ja. huhu. so tukar lagi.....

Anmum! ni pasal selalu sangat tengok iklan kat tv la ni. dah terpengaruh. mahal anmum rupanya. lebih mahal dari s26. 650g Rm49. okey yg ni mmg bagus. badan izz ibu rasa makin padat tapi tak gemuk pon. poo poo ok. makan ok. yg tak ok nye sebulan 8 kotak taw! 4 kat umah pengasuh, 4 kat umah sendiri. haa nampak? kos susu je sebulan rm400. susu sahaja. belum lain2 lagi. memang ibu mampu. ia tak dinafikan tapi kalau boleh berjimat kan lagi bagus. Lagipun ibu ada perancangan untuk tambah adik Izz Luthfi dalam masa terdekat ni. kalau diizinkan Allah. Kesian Izz takde kawan. Petang balik dari rumah pengasuh je terus ajak ibu tido. mungkin boring kot. Tapi kalau kat kampung ada kawan, selalu dia main sampai ke malam. So maafkan ibu ye Izz Luthfi. Ibu nak tukar susu yg murah sikit. hehe.

Masa mula mula nak tukar susu yg lebih murah mmg husband tak setuju. Dia kata biar jelah anak minum anmum. Asalkan serasi. jangan la berkira sangat. haa nampak?? tapi ibu kan kepala batu, ibu kata bukan berkira ibu dulu minum susu dumex je, dutchlady, fernleaf. okey je. takde masalah apa pon. Alaa tak semestinya minum susu murah sikit tak bagus. Ayah bagi syarat, cuba sekali je. kalau tak serasi minum balik anmum. BAIK BOS!

Ibu pon beli lactogen. Rm18 je sekotak. sekali.... sekali minum je Izz terus demam. haa memang mendapat kebebelan si suami la. Degil lagi. Tapi taktahulah kalau hari tu Kebetulan nak demam atau sebab memang tak serasi. Malam ke2 cuba lagi sekali. pon jadi benda yg sama. terus tak bagi lagi.

ok yg last dan serasi sampai sekarang Dutchbaby step 2. murah taw. sekilo baru rm26. Jimat. Jimat. Jimat. Tak sembelit. Tak demam. Makin kuat menyusu ada lah. ibu suka sangat. kos sebulan tak sampai Rm150. kan ke banyak save nye tuu? huhu. Balance Rm250 lagi ibu masukkan dlam akaun ASB Izz Luthfi. bukan ibu buat enjoy pon. Jadi jangan la kata ibu ni kedekut dan berkira pula. demi masa depan awak juga sayang.

Bagi ibu, susu mahal ke susu murah ke sama je. Kata tinggi DHA la, AA la bila comparekan sama je pun. As long kita bagi makanan yg cukup zat dan khasiat Insha Allah itu lebih baik sebenarnya. Just pandangan peribadi ibu sahaja. Wallahualam.

Monday, April 28, 2014

Pneumococcal Vaksin

Assalamualaikum..

Kalau pasal vaksin ramai ibu bapa yg saling hentam menghentam Walaupun pada dasarnya PILIHAN ditangan masing2.. Saya pilih untuk mengvaksin kan Izz Luthfi memandangkan zaman skrg makin bertambah2 virus yg pelik2 aihh..

Vaksin biasa ambik di klinik kesihatan je. Free. Tapi untuk tambahan pneumococcal vaccine ambil di hospital pantai ayer keroh. Rm250 per dos. Total Rm750. Yg ni medical card tak support.. Company pon tak support. Ayah dia yg support. Haha.

Punca sebenar yg timbul kesedaran nak mengvaksin kan setelah aku terbaca satu belog ni. Lupa dah url dia. Anak meninggal masa umur setahun dua bulan. Comel sgt arwah. Masa baca belog mama die, air mata aku ni mencurah2... Sedih. Sedih sgt.. Walaupun rasa sedih aku ni takkan dapat menandingi kesedihan mama dia. Semoga puan tabah dengan ujian dr Allah..

Eh okey la.. Sbnarnye saja nak test try cuba post dari henpongg ni. Gayat. Org dah lama tahu blogging pakai fon, kite baru hegeh2 nak ambik tahu. Haha. Bye!