Thursday, March 14, 2013

Iberet Folic 500

Assalamualaikum...

Mood mummy to be, tak lain tak bukan mesti cerita pasal preggy je kan. hihi. Lagi-lagi anak 1st katekau. Okeh, skrg sy dah tak makan segala mak nenek ubat yg KK bg tu. Bnyak sgt, dah pulak nak kena telan sebijik2. Itu hari lepas aku merungut kata dah kecemuih nak makan ubat ramai kawan suggest kan ambik new obimin. Senang, sebiji tu dah merangkumi asid folik, b-complex, vitamin C dan iron.

Aku dengan rajinnya cecepat la ke gurdian mengusha cam mane rupa new obimin, okeh jumpa! tapi... dah nama pun rambang mata, belek punye belek terbelek pulak ingredient dalam Iberet Folic 500. Waah dia punya lagi mantap! teruss rembat. Harga RM 35.90 untuk 30biji.

Balik rumah terus makan......

Keesokan paginya......? Tak macam selalu, selalu pagi-pagi mesti pintu toilet aku tuju dulu. Takpe, buat je macam biasa, then makan lagi sebiji iberet folic ni, esoknya pon sama.. Mcam hilang rindu terus ke pintu toilet.. esok-esok nya still sama. Tak membuang! apa dah jadi? Pisang dah bersisir makan, perut memulas tapi...

So, lepas 4 hari tak membuang, kepala pun da mula semak dengan malunya aku g poliklinik. Konon-konon nak beli obimin, lepas tu doctor sendiri suggest kan makan iberet folic. "sebenarnya doktor .. saya dah makan iberet ni 4 hari, tapi saya sembelit! itu pasal saya nak tukar obimin" doktor tu senyum-senyum."Saya dah agak dah sebab ramai patient datang mengadu perkara yg sama.. tapi takpe, saya bagi awak ubat lembut najis ye. Awak teruskan makan iberet folic. Ia sangat bagus untuk tambah darah."

So, kat sini aku ade persoalan.. kalau iberet ni tak baguihhh mesti doktor suruh stop kan? Ini walaupun sembelit die tetap suggest kan aku makan iberet.

_Saya menurut perintah_