Tuesday, December 10, 2013

SUSU MERUDUM

Baca tajuk pon dah tahu. . Mesti nak cerita pasal breastfeed. Kan?
Alhamdulillah, sudah 4 bulan lebih Izz Luthfi menyusu sepenuhnya dengan susu ibu. Syukur pada Allah yg memberi rezeki. Niat hati ingin menyusukan dia sehingga 2 tahun setengah. Itupon jika Allah mengizinkan.

 Back to the topic, hurm.. susu merudum. Normally 1st session boleh dapat 6-8 oz. Tapi this few days cuma dapat 2-4oz je. Mmg masih ada. syukur Alhamdulillah! tapi masih belum dapat menampung 20 oz keperluan Izz Luthfi dirumah pengasuh. Everyday bekalkan dia 5botol x 4oz.

Mula-mula agak sedih dan stress bila tengok susu drop, tapi cepat2 positifkan diri. Ni suma salah sendiri. . Culas dengan jadual pam. Konon-konon takpe, stok frozen masih ada. Haa ambik! sekali Allah nak uji, habis semua stok frozen rosak. Balik kerja tengok semua stok menCAIR. Sebab apa jadi macam tu pon taktahulah. Tapi saya anggap ini semua dugaan tuhan untuk menguji kesabaran dan keikhlasan saya dalam menyusukan anak. Dan bermulalah episod "SEORANG PENGEPAM TEGAR" haha. Pantang masa terluang je pam, pam, pam. Nak tingkatkan demand, pasal konsep penyusuan ni DEMAND n SUPPLY.

Selain tu, tengah cuba-cuba milkbooster yg sesuai dengan badan sendiri. Pasal lain orang lain milk boosternye. Ada orang makan bayam dan sayuran hijau susu melimpah ruah, ada jugak orang makan benda yg sama tapi tak jadi hape! (akula tu). Harini aku rebus longan kering dengan makan gulai pucuk pegaga. kita tengok la 2-3 hari lagi macam mana hasilnya.
Ni freezer brand KHIND. 115L, harga RM550. Hadiah dari en suami pasal aku cerita aku da termimpi-mimpi susu Karihome. haha. (Gelabah terus). hadiah ni supaya aku terus merajinkan diri mengepam susu.
Thanks B!
EVERYTHING FOR U, Sweetheart.



Tuesday, November 12, 2013

TOUCHING

Kekadang aku rasa touching! 
Kejam kot kalau kata menyusukan anak dengan susu ibu sebab aku kedekut, pasal nak jimat. Eh awak tahu tak betapa banyaknya kelebihan susu ibu? Kita tak pernah kata apa pon awak nak bagi anak awak susu mahal ke, susu murah ke. . 
Terpulang pada cara masing2 la kan . . 

Friday, November 1, 2013

review : Quinny Zapp Xtra

QUINNY ZAPP XTRA
Okey kali ni nak buat review mengenai Quinny Zapp Xtra stroller. Pemilik-pemilik myvi atau kereta berbonet kecil sekalian sila ambil perhatian.. Hehehe.

Sila tersenyum lebar bila tengok gambar ni : 

 Jimat Ruang. 
 Tak kacau space penumpang.

Boleh buat mcam gambar diatas if nak travel jauh or nak guna bnyak space bonet.

Ni rupa bila pintu bonet telah ditutup.




Kadang-kadang nak Selfie jugakk! haha.

Melalui pembacaan, bayi selalunya suka memandang muka ibu atau orang yang rapat dengannya. Hal ini membuatkan bayi akan merasa lebih selamat. Stroller ni pulak boleh facing ke depan or kebelakang. Boleh adjust tempat duduk.

HARGA : RM 1199 (Without car seat)

See you next review.. Bye!





Friday, October 25, 2013

Review : Eve Love Heavenly Breastpump

Itu hari dalam DILEMA memilih breastpump. Tapi kini tidak lagi, kerana sy  sekarang sudah sebulan menjadi pengguna tegar breastpump jenama Eve Love Heavenly.


SO Kesimpulannya : HIGHLY RECOMMENDED

  • First thing, TAK BANYAK PART untuk dicuci. Amat sesuai untuk yg pemalas seperti sy. 
  • Suction yg tak menyakitkan.
  • Ringan.
  • Bunyi tak bising.
  • Boleh guna elektrik atau bateri.
  • Duo -Pumping.
  • Boleh hands free tapi sy takpernah guna pon. Lagi senang guna nursing bra lepastu main selit-selit je. hahaha
  • MURAH 
  • Warranty 6 bulan
  • Keluaran Malaysia
Disebabkan harganya murah sy tak kisah kalau waranty cuma 6 bulan. BAGI SAYA, Ye! bagi sy.. lain orang kan lain pendapatnya . . After 6 month kalau rosak, buang dan belilah yg baru. Kan murahhhh jika nak dibandingkan dengan jenama yg lain-lain. Bagi Saya daripada beli mahal-mahal, pastu nak kena hantar servis Mahal. Nak beli sparepart baru pon Mahal. . mmg sy tak mampu. Bagi yg berkemampuan, bolehlah beli yg lebih mahal. Jenama terkemuka. :)

Tak banyak part.
Pump session di office

Pumping dalam kereta. Time tunggu abang shopping.
Okeh, sekian sahaja review dr sy.. Happy reading, TQ.



Potong Jambul atau Cukur Rambut?

Alhamdulillah,
Izz Luthfi telah dicukur rambutnya pada 2.10.2013, iaitu pada hari ke 66 kelahirannya. Walaubagaimanapun sunnah mencukur rambut yg seeloknya diadakan pada hari ke 7 kelahiran bayi. 

Berdasarkan hasil menggoogle dan menjelajah blog-blog ramai mengatakan kelebihan mencukur rambut  adalah untuk 


  • Membuang kerak dan kekotoran. Rambut yang ada pada kepala bayi dikhuatiri mengandungi kuman yang dibawa bersama daripada dalam rahim. Jika tidak dibuang, dibimbangi kuman atau virus itu akan meresap ke dalam kepala dan otak bayi yang mungkin akan menjejaskan mental bayi tersebut.
  • Dapat Pahala  kerana mencukur rambut di SUNAT kan dalam Islam
  • Rambut tumbuh lebih lebat dan cantik.
  • Penglihatan menjadi lebih terang.
  • Bayi akan jadi bijak.


  • Penerangan seorang ustazah dari jabatan agama pula apabila lahir seorang bayi, dia diikut oleh seekor syaitan. Syaitan itu akan duduk di ubun-ubun dan setiap hari akan menghasut bayi itu agar tidak taat kepada Allah dan ibu bapa dan pelbagai perkara tidak baik lagi (tujuan syaitan berada dimuka bumi adalah untuk menyesatkan anak cucu Adam sehingga hari kiamat). jadi kita perlu mencukur rambut bayi sehingga habis untuk menghalau syaitan itu pergi. Semasa mencukur disertakan dengan membaca beberapa surah seperti Al-fatihah, surah al-Ikhlas, Surah Al-qadr dan surah Al-Insyirah. Bayi akan menangis dan cuba melarikan kepalanya dari dicukur. Ini juga dikatakan kerana si syaitan tidak mahu berganjak dari kepala bayi. Oleh kerana itu disuruh membaca surah-surah tersebut untuk membantu menenangkan bayi. Wallahualam.

Semoga anak ibu membesar menjadi seorang yg soleh, baik dan selalu membantu orang. Aamin.

Friday, September 20, 2013

Dilema


Assalamualaikum..

Ibu dalam dilema nih samada nak sambar Medela Freestyle si idaman kalbu itu atau eve love heavenly breastpump. Kalau ikutkan nappppsssuuu dah tentu ibu pilih Medela Fs. Tapi bila tengok kocek, Kahkahkah.. Takpelah better ibu beli Eve Love Heavenly then lebihan duit tu ibu boleh bayar insurans untuk anak ibu setahun sekaligus. Senang! 
Tentu ayah senyum lebar dengar keputusan ibu nih. :)
Untuk Kamu.


Monday, September 16, 2013

Tempoh Berpantang.

Assalamualaikum...

Terima kasih anak ibu! 
Terima kasih kerana telah menyedut susu dan lelemak dari badan ibu sampai ibu hilang 13 kilo dalam masa 50 hari. 
Silalah terharu (Hahaha).

Terima kasih sebab ibu takpayah nak merengek-rengek kat ayah mintak dihantar ke SlimWorld. Jimat duit ayah . Teruslah menyusu badan nak, mintaklah menyusu sekerap mana sekalipun pasti ibu tunaikan. Ibu sayang kamu nak. Insyaallah, ibu akan menyusukan kamu sehingga kamu dua tahun. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita nak. . .

Terima kasih juga kepada set NR. Ibu paling suka akar herbanika dan phytonatal. Itu juga salah satu penyumbang terbesar berat ibu susut sebegini nak.. Dan ia juga membantu memperbanyakkan susu badan ibu untuk kamu nak...  Jangan lupa belikan untuk isteri kamu bila dia bersalin kelak! (kahkahkah ibu sudah merapu)

L.O.V.E

Friday, September 13, 2013

Izz Luthfi bin Mohd Yusof

Alhamdulillah...

Syukur kepada Allah kerana memudahkan segala urusan kelahiran permata hati ini.
Boleh ketawa sorang-sorang bila ingat balik detik kelahiran Izz Luthfi. Moga suatu hari nanti, bila anak ibu sudah pandai membaca,  Luthfi akan membaca coretan khas dari ibu ini. kihkihkih!


27 Julai 2013, Sabtu

10.00pagi - 7.00 petang
Me and hubby tolong mak tukar tikar yg dah koyak. Mengengkeh alihkan lemari, periuk belanga, segala perabot bagai. Nak raya la katakan . . Memang penat ! Petang sambung pulak berjalan ke Bahau, konon nak carik tudung raya . .

10.00malam - 11.00 malam
Dah start sakit-sakit pinggang. Ngadu kat mak, Mak kata "alahai biasa la tu, sakit orang ngandung. Tahan jelah. Mak dulu dah rasa dah " haha, okey frust. terus masuk bilik dan tidur.

28 Julai 2013, Ahad

5.00 pagi.
Bangun sahur. Tapi duk berkerut-kerut muka tahan sakit. Sakit yg datang berulang 15 minit sekali. Ngadu ngan mak? ohh taknak la. kang dia suh tahan lagi. Yela, mentang-mentang due date kite lebih kurang 10hari lagi. Perut pulak kecik. Ramai pulak kata perut belum turun kebawah.. Nak turun kebawah mana pon tak tahu lah.. hihi . .

8.00 pagi.
Kejap-kejap tengok jam. kejap-kejap tengok jam. "Mak, orang nak g sepital lah.." ini kira mmg dah taktahn sangat lah kononnya.  Mak kata takyah la, tunggu petang sikit. Kang pegi awal-awal dia tahan wad lama pulak. haha.. Tapi time ni tak peduli dah, tahan la lama mana pon. Pinggang ni punya sakit rasa macam nak tercabut. Sudahnya, mak kesian tengok muka berkerut-kerut tahan sakit dia sendiri suruh pegi hospital. Dalam kereta hubby tanya nak kemana, Hospital pantai ke Hospital Kuala Pilah?? Kalau nak ke hospital pantai bermakna kena patah balik ke Ayer Keroh.. Kita pegi Pilah jela B.. Memang taktahan dah ni. Berat je meluncur keputusan ni. Mana taknya, terpaksa lupakan Doc Nuranisah yg baik hati di Hospital Pantai tu. sobsobsob :'(

9.30 pagi, Hospital Tunku Ampuan Najihah, Kuala Pilah.
Gila lama tunggu giliran nak jumpa doctor. Dari pukul 9.30 pagi sampai 2.30 petang. Sudahnya pukul 3 baru cek laluan a.k.a KENA SELUK! macam seram bunyinya kan? jangan takutlah mommy2 to be diluar sana. Its a normal prosedur. Tak hazabb mana pon. Huhu.

5.00 petang,
Admit ward sebab da bukaan 2cm. Hubby pulang kerumah untuk berbuka puasa dan janji akan datang semula selepas maghrib. Okey! Simpan order fresh orange dengan nasi pattaya lagi. :)

8.00 Malam,
Kejap tonggeng, kejap baring, kejap melompat, kejap-kejap kebilik air. Sampai akak depan katil tu tegur la. "akak rasa awak beranak malam ni dik. Tengok muka da macam dekat sangat nak bersalin ni" Sekali lagi cek bukaan bawah. tengok dah 4 cm. Dan dah patot tolak ke labour room. Perasaan aku masa ni? tak rasa hape pon. Dah sakit katekan. Cumaaaa..." Nurse... boleh tunggu sekejap tak? boleh tak saya pergi labour room pukul 9 nanti?" sambil buat muka kesian. "laaa.. kenapa pulak? kang bersalin dalam wad pulak." kata nurse tu. "kejap la, saya tunggu husband saya sampai bawak nasik pattaya. saya lapar. belum makan lagi" haha, dah sakit pon sempat jugak melayan tekak kan.

9.30 malam, LABOUR ROOM.
Dalam labour room takde bende lain selain zikir, zikir, dan terus berzikir. Ada jugak tersasul, meracau, tapi cepat-cepat sedar. Inilah dugaan terbesar bagi seorang perempuan sebagai permulaan menerima amanah dari yg Maha Esa.

29 Julai 2013, Isnin

12.34 Pagi
Maka setelah puas berada didalam perut ibu, maka lahirlah putera yg diberi nama Izz Luthfi bin Mohd Yusof.

Day 1
Sekian.
Next kita cerita pasal pengalaman berpantang ye :)


Thursday, June 20, 2013

MUNGKIN

Jangan mudah mengadili seseorang melalui luaran. Mungkin apa yg dipandang tak seperti apa yg ada didalamnya. Tak semestinya tak ke Universiti dia tidak pandai, dia tidak cerdik. MUNGKIN di sebalik kebodohan yg kita nampak itu terlindung sebuah pengorbanan yg kita sendiri tak tahu.
MUNGKIN dia pernah merangkul anugerah pelajar cemerlang, MUNGKIN dia TOP student yg always Score in all subject. MUNGKIN si dia menolak tawaran ke universiti kerana kesempitan wang? MUNGKIN. . . 

Thursday, June 6, 2013

Jimat RM58 ! Alhamdulillah . .

Pagi tadi tengah syok nak bilas kain, tengok air tak penuh-penuh. Hei apekehal? bukan baru sebulan lepas anta repair ke? tak boleh jadik ni. . Call suami, dia suh anta kedai lagi  . . Tapi bini die kan, kepala batu.. Terus ambik screw driver and bukak sendiri.

Jeng - Jeng - Jeng
hebat tak mak jemah?

Godek sana, godek sini  rupa-rupanya ada syiling 20 sen terselit kat celah getah . patut la air tak penuh-penuh. Dulu kena macam ni gak, tapi sebab sengal anta kedai kene cas sampai RM58 . Padahal orang kedai tu repair tak sampai setengah jam pon, tu yg tak puas hati sgt. Huhu.

Rm58 walaupun tak la banyak mana tapi tetap bernilai kan.. Sekurangnya lepas gak beli setin susu Enfamama ataupun sebotol neurogain. Kihkih . . =D


Monday, June 3, 2013

Koperasi Permodalan Felda

60 hari lama tak? bagi orang bercinta, sehari pon terasa lama kan? bagi aku yg bakal jadik mak-mak orang ni rasa aiihhh kejap je masa berlalu. Apa masa terlalu mencemburui ku? haha.. ayat nak skema.
Persiapan untuk menyambut amanah Allah ni, alhamdulillah 98% done! Lepas ni aku cuma nak rehat-rehat duk baring atas katil jek sambil melompat dari blog ke blog. Ha boleh? bapak pemalas. .

Okey lah, stop jap cerita pasal pregnant. Tetiba, aku nak share something about KPF. Ahaaii, dah lama bukak akaun di KOPERASI PERMODALAN FELDA. Tapi segala mak nenek tentangnya aku langsung tak tahu. Huhu. . Sejak dah jadi isteri orang dan mula terfikir masa depan anak-anak ni baru dok terhegeh-hegeh menggoogle faedah dan manfaat adanya KPF.

Alangkah BERTUAH aku sebagai anak peneroka kerana boleh menyertai Koperasi bertaraf LIMA BINTANG ini. Acewahhh, Jom kita tengok syarat-syarat untuk manjadi ahli KPF:

  1. Terbuka kepada semua generasi FELDA termasuk Kakitangan FELDA dan anak-anak bekas pesara FELDA.
  2. Berumur 18 tahun ke atas
  3. Bukan seorang bankrap
  4. Lagi boleh google sendiri.. Hihi
Terjojol mata mak jemah ni bila tengok dividen yang dikeluarkan oleh Koperasi permodalan Felda tak pernah kurang dari 10% setiap tahun. Ahaaii, kenapa dari dulu aku tak ambil pusing, tapi takpela.. Better late than never, kan?

Tahun 2010 = 15%
Tahun 2011 = 18 %

(Maunnye aku kata tak rugi kalau tak menyertai KPF?)

Dan dengan tak menyempat-nyempat, aku terus call no 03 -26942095  dan  tanya "encik, macam mana saya nak tambah saham ke akaun KPF? hahaha.. Rupanya untuk tambah saham ke akaun KPF sedikit merumitkan bagi aku, kerna katanya tak boleh guna online banking, tak boleh guna atm mesin, puan kena pergi ke kaunter Maybank dan depositkan berapa yang puan mahu ke akaun Maybank KPF 564212301580. Selepas itu puan poskan slip kuning yg diberi oleh bank ke alamat 

KOPERASI PERMODALAN FELDA MALAYSIA BERHAD,
BANGUNAN BLOK J,
ANJUNG FELDA, JALAN MAKTAB,
54000 KUALA LUMPUR.

"Dan jangan lupa untuk menuliskan nama penuh, no kad pengenalan dan no ahli KPF dibelakang slip kuning untuk memudahkan kami mengupdate data. Kalau puan masih ragu-ragu dan baru pertama kali nak try, puan boleh depositkan jumlah yang kecil dahulu. " hahaha. Gelak besar aku bila dengar dia cakap macam tu, nampak sangat dia dapat tangkap intonasi suara aku yg agak blur-blur time die beri penerangan. :P

Meskipun, keterujaan aku terhadap KPF tersangat tinggi saat ini tak semestinya Amanah Saham Nasional Berhad dilupakan. Selamat Menabung to myself! 

p/s : Okey, lepas ni encik husband sila jangan pelik bila wife mu tiap-tiap bulan kering duit. Kihkih. 






Monday, May 20, 2013

Keperluan Bayi ke Hospital

Salam,
Harini  kandungan saya dah masuk minggu yang ke 29. Nurse pon dah pesan awal-awal : sila siapkan barang-barang keperluan ke hospital dan standby dalam kereta awal-awal. Memang ikut jangkaan ada lebih kurang 11 minggu lagi sebelum baby keluar melihat dunia. Tapi incase, kalau baby dah tak sabar nak keluar lebih awal, mana kita tahu, kan :)

Setelah puas menggoogle dan mendapatkan khidmat nasihat dari kawan-kawan yg dah berpengalaman akhirnya inilah barang yg akan saya bawa  bersama ke hospital kelak.


Barang ke labour room, saya asingkan didalam satu beg kecil yang lain. Nanti bila nurse minta dari en hubby, takdelah die tercari-cari. Dan botol susu pon mmg saya saja bawak, standby kot nanti ada apa-apa saya still boleh bagi susu badan walaupun menggunakan botol pada baby.

Satu lagi tambahan : KURMA
Untuk mentahnik baby. Tahnik merupakan sunnah rasullah yg bertujuan melatih bayi untuk makan dan menguatkannya. Cara bertahnik adalah dengan mengunyah buah kurma lalu menyapukannya ke lelangit bayi.

Sekian je untuk keperluan baby. Kelak kita cerita keperluan ibu bersalin pulak ye. Hihi.

Thursday, May 16, 2013

Minggu ke 28

Kejap je masa berlalu, rasa macam baru semalam UPT positif. Tiba-tiba dah 28 minggu. Alhamdulillah. Semuanya baik dan sihat-sihat belaka. Sepanjang 28 minggu membawa kandungan ni, tiada sebarang masalah. Cuma semalam, tiba-tiba HB turun. Aduiissh. Terus kena tukar tag HIJAU.

Saya tahu kenapa HB turun, sebab dah 2 minggu tak makan langsung iron tablet tu. Malassss. . So menanggung sendiri la ye! Semalam jugak la kena cucuk tetanus. Cucuk tetanus ni untuk mengelakkan kancing gigi semasa melahirkan nanti. Dan semalam jugaklah kena minum air gula. Glurpp. Glurp . Tak sabar tunggu resultnya.

Persiapan menyambut orang baru? nak kata excited sangat tu tak lah, meskipun ni permata hati kami yang pertama. Takut nak terlampau excited sebab kita ni cuma merancang, tapi sejujur hati nya kami akan menantikan kehadiran orang baru ni.

Barang keperluan baby totally done! cuma.. ibu punya je tak beli-beli lagi. Yelah, ibu pakai barang lama-lama pon takpe. Ape ade hal . .


Thursday, March 14, 2013

Iberet Folic 500

Assalamualaikum...

Mood mummy to be, tak lain tak bukan mesti cerita pasal preggy je kan. hihi. Lagi-lagi anak 1st katekau. Okeh, skrg sy dah tak makan segala mak nenek ubat yg KK bg tu. Bnyak sgt, dah pulak nak kena telan sebijik2. Itu hari lepas aku merungut kata dah kecemuih nak makan ubat ramai kawan suggest kan ambik new obimin. Senang, sebiji tu dah merangkumi asid folik, b-complex, vitamin C dan iron.

Aku dengan rajinnya cecepat la ke gurdian mengusha cam mane rupa new obimin, okeh jumpa! tapi... dah nama pun rambang mata, belek punye belek terbelek pulak ingredient dalam Iberet Folic 500. Waah dia punya lagi mantap! teruss rembat. Harga RM 35.90 untuk 30biji.

Balik rumah terus makan......

Keesokan paginya......? Tak macam selalu, selalu pagi-pagi mesti pintu toilet aku tuju dulu. Takpe, buat je macam biasa, then makan lagi sebiji iberet folic ni, esoknya pon sama.. Mcam hilang rindu terus ke pintu toilet.. esok-esok nya still sama. Tak membuang! apa dah jadi? Pisang dah bersisir makan, perut memulas tapi...

So, lepas 4 hari tak membuang, kepala pun da mula semak dengan malunya aku g poliklinik. Konon-konon nak beli obimin, lepas tu doctor sendiri suggest kan makan iberet folic. "sebenarnya doktor .. saya dah makan iberet ni 4 hari, tapi saya sembelit! itu pasal saya nak tukar obimin" doktor tu senyum-senyum."Saya dah agak dah sebab ramai patient datang mengadu perkara yg sama.. tapi takpe, saya bagi awak ubat lembut najis ye. Awak teruskan makan iberet folic. Ia sangat bagus untuk tambah darah."

So, kat sini aku ade persoalan.. kalau iberet ni tak baguihhh mesti doktor suruh stop kan? Ini walaupun sembelit die tetap suggest kan aku makan iberet.

_Saya menurut perintah_


Monday, February 11, 2013

VCOA dan Air Zam Zam

Ramai kengkawan tanya.. 
Tak alah ke masa ngandung? 
NOPE......
Dari mula lagi takde alahan langsung. cuma encik seben yg ter "Kena" akibat buatan sendiri. hahaha. 
seminggu duk muntah muntah, demam, loya tekak. Yang si isteri ni boleh goyang kaki jek! Best kan? rasa macam tiap-tiap nak mengandung pulak. 

Nak petua mmg takde petua nak kasi..
Tapi mungkin awak-awak yg belum hamil atau sedang hamil boleh cuba amalkan VCOA dan selalu-selalu lah minum air zam-zam. Hampir setiap hari saya minum air zam-zam sebab saya yakin dan percaya khasiatnya yg boleh menyembuhkan pelbagai penyakit. 
In shaa allah, dengan izin Allah.

Usaha tangga kejayaan :)

Friday, February 8, 2013

Sepanjang Trimester Pertama

Assalamualaikum...

Sekejap je masa berlalu, dah habis trimester pertama pon. sekarang masuk trimester yg kedua. Semoga anak ibu terus sihat-sihat duduk di dalam ye!

Okeh2, takmo la cerita panjang. Cuma nak share apa yg saya makan semenjak hamil ni.

ASID FOLIK

Kebaikan :

  • Asid folik sangat penting dalam kehamilan.
  • Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf "embryonic" dan "fetal" yang mana penting untuk tumbesaran.
  • Juga sebagai makanan otak, diperlukan untuk pengeluaran dan pembentukan sel darah merah.
  • Menguatkan imuniti.

Kesan kekurangan :
  • Sakit disekeliling mulut
  • Anemia
  • Sakit lidah
  • Melambatkan tumbesaran bagi kanak-kanak

                            IRON TABLET & B-COMPLEX

Okeh, dua ni yg paling saya tak shukeee sekali!
Rasa dia..urmm. 
Tapi terpaksa rela menelan demi kesihatan kan2..
Sebab......... 

Kalau saya tak makan B-complex  :

Kulit saya cepat kering
Mempercepatkan kedutan pada wajah saya
Rambut beruban dan tak bermaya. nak?
Kuku mudah tercabut

oh no!! taknak la kedut-kedut cepat sangat.

Kalau saya tak makan iron tablet pulak :
Emosi saya terganggu
Tubuh lemah. Tak kuat nak kojo.
Rasa letih dan tak sihat.
Kekurangan zat besi
Anemia.


VITAMIN C
Untuk vitamin C saya beli di farmasi. Saya pilih brand 21st century.
Lagipun dia ada kelulusan dari KKM.
Dulu rajin le makan vitamin organik yg beli online, tapi sejak preggy automatik tak berani! meskipun seller-seller puas meyakinkan vitamin mereka tiada kesan sampingan. 
Takpela, lambat berkesan pon takpe.. yg penting baby sihat. saya sihat. dan semua selamat.
Kan?

VCO ANTIOXIDANTS by treenea

Apa kebenda VCO ni? ramai jugak kawan-kawan tanya.
VCO adalah Virgin coconut oil atau bahasa melayunya minyak kelapa dara. 
Saya dah amalkan VCO ni sebulan sebelum bertunang lagi. Sebab orang kata dia boleh menyuburkan dan mempercepatkan kehamilan. So, Alhamdulillah. Terus bunting pelamin. Hammek kau, terlebih subur!
Tapi apa pun jangan lupa, rezeki itu semuanya datang dari Allah. kita hanya berusaha.
Yang bagusnya, VCO brand treenea ni dia ada tambahan antioksidan.
Dan sepanjang kehamilan ni, saya tiada sebarang alahan.
Boleh kerja kuat macam biasa.
Best, kan??

Monday, January 14, 2013

SEDIH

Sedih? 
Yes I am!

Kehidupan yang agak menyedihkan bila someone kata saya ni pendatang masalah. Someone tu bukan orang lain, orang yg terdekat, terrapat, termelekat. Tapi tak mengapalah.. saya tetap terima semua ni sebagai ketentuan yg telah Allah takdirkan..

Buat masa sekarang, biarlah menjauh.. bukan pergi kerna benci. Bukan kerana sakit hati, tapi kerana hati ini terlalu ikhlas untuk tidak menyusahkan dia lagi.. Cukuplah selama ini menjadi beban, mungkin dia sudah tidak tertanggung lagi. 

Sabarlah hati. Allah tidak pernah menzalimi umatNya. Apatah lagi untuk berlaku kejam. Bersabarlah, sampai masa kita tinggalkan semua. :'(



Tuesday, January 8, 2013

Alhamdulillah

Assalamualaikum.....

Anak itu rezeki Allah. Alhamdulillah. Saya telah hamil 8 minggu :)
Amanah Allah ini akan kami pelihara sebaik-baiknya mengikut tarbiyah islamiah.. 
In shaa Allah.
Walaupun kesihatan saya agak terganggu tapi bila doctor ckap "Baby sihat dan normal" pun sudah cukup membuatkan hati ini gembira. 32 weeks to go. :)