Tuesday, May 9, 2017

PENGALAMAN BELI RUMAH PERTAMA

Alhamdulillah,

Rezeki anak - anak. Allah permudahkan segala urusan pembelian rumah pertama kami walaupun agak fed up juga pada mulanya.

Kami start serius survey rumah masa aku dalam pantang anak kedua, Ahmad Hadif. Mula2 dah terpikat dengan sebuah rumah teres second hand yang dekat dengan tempat kerja. dah contact ejen untuk view, then lepas ejen bagitahu loan macam susah nak lepas sebab profile suami clean sangat kami down sekejap. Profile clean pon susah juga nak buat loan rumah ya. Sebab bank susah nak track CCRIS kita. Bank of course la nak tahu kita punya habit samada kita pembayar hutang yang baik atau yang baghal. haha..

Then suami kata ok takpe, kita tukar kereta nak? Jual kereta sayang, ambil kereta baru guna nama saya.. Lagipun myvi tu dah tak sesuai dengan family kita yang makin membesar ni. Yang tu aku setuju lah.. Ahad tu suami aku ajak g showroom Honda. Terus2 tuju, terus2 bayar booking. Aikk? apa ni... kata nak survey. Pandai wayang jugak toklaki aku ni. Esok tu Isnin, dia suh aku tolong fax kan semua dokumen dia kepada salesman.

Dokumen yg diperlukan semasa Submit Loan :

  1. Salinan IC
  2. Salinan Lesen
  3. Slip gaji 6 bulan (pekerja swasta)
 Aku buat jela apa yang dia suruh, tup2 petang lebih kurang pukul 6.00 salesman whatApps "tahniah puan. Loan abang dah LULUS." Omaigoddd. Terkedu aku. Takkan sepantas ni. Tapi apa pun syukur Alhamdulillah.


Eh aku rasa tajuk entry ni tak kena ni.. Sepatutnya aku tukar ............. Pengalaman beli kereta! Haha.
Next entry la kita kita sambung pasal beli rumah ye. Daaadaaa.