Monday, May 20, 2013

Keperluan Bayi ke Hospital

Salam,
Harini  kandungan saya dah masuk minggu yang ke 29. Nurse pon dah pesan awal-awal : sila siapkan barang-barang keperluan ke hospital dan standby dalam kereta awal-awal. Memang ikut jangkaan ada lebih kurang 11 minggu lagi sebelum baby keluar melihat dunia. Tapi incase, kalau baby dah tak sabar nak keluar lebih awal, mana kita tahu, kan :)

Setelah puas menggoogle dan mendapatkan khidmat nasihat dari kawan-kawan yg dah berpengalaman akhirnya inilah barang yg akan saya bawa  bersama ke hospital kelak.


Barang ke labour room, saya asingkan didalam satu beg kecil yang lain. Nanti bila nurse minta dari en hubby, takdelah die tercari-cari. Dan botol susu pon mmg saya saja bawak, standby kot nanti ada apa-apa saya still boleh bagi susu badan walaupun menggunakan botol pada baby.

Satu lagi tambahan : KURMA
Untuk mentahnik baby. Tahnik merupakan sunnah rasullah yg bertujuan melatih bayi untuk makan dan menguatkannya. Cara bertahnik adalah dengan mengunyah buah kurma lalu menyapukannya ke lelangit bayi.

Sekian je untuk keperluan baby. Kelak kita cerita keperluan ibu bersalin pulak ye. Hihi.

Thursday, May 16, 2013

Minggu ke 28

Kejap je masa berlalu, rasa macam baru semalam UPT positif. Tiba-tiba dah 28 minggu. Alhamdulillah. Semuanya baik dan sihat-sihat belaka. Sepanjang 28 minggu membawa kandungan ni, tiada sebarang masalah. Cuma semalam, tiba-tiba HB turun. Aduiissh. Terus kena tukar tag HIJAU.

Saya tahu kenapa HB turun, sebab dah 2 minggu tak makan langsung iron tablet tu. Malassss. . So menanggung sendiri la ye! Semalam jugak la kena cucuk tetanus. Cucuk tetanus ni untuk mengelakkan kancing gigi semasa melahirkan nanti. Dan semalam jugaklah kena minum air gula. Glurpp. Glurp . Tak sabar tunggu resultnya.

Persiapan menyambut orang baru? nak kata excited sangat tu tak lah, meskipun ni permata hati kami yang pertama. Takut nak terlampau excited sebab kita ni cuma merancang, tapi sejujur hati nya kami akan menantikan kehadiran orang baru ni.

Barang keperluan baby totally done! cuma.. ibu punya je tak beli-beli lagi. Yelah, ibu pakai barang lama-lama pon takpe. Ape ade hal . .