Tuesday, December 10, 2013

SUSU MERUDUM

Baca tajuk pon dah tahu. . Mesti nak cerita pasal breastfeed. Kan?
Alhamdulillah, sudah 4 bulan lebih Izz Luthfi menyusu sepenuhnya dengan susu ibu. Syukur pada Allah yg memberi rezeki. Niat hati ingin menyusukan dia sehingga 2 tahun setengah. Itupon jika Allah mengizinkan.

 Back to the topic, hurm.. susu merudum. Normally 1st session boleh dapat 6-8 oz. Tapi this few days cuma dapat 2-4oz je. Mmg masih ada. syukur Alhamdulillah! tapi masih belum dapat menampung 20 oz keperluan Izz Luthfi dirumah pengasuh. Everyday bekalkan dia 5botol x 4oz.

Mula-mula agak sedih dan stress bila tengok susu drop, tapi cepat2 positifkan diri. Ni suma salah sendiri. . Culas dengan jadual pam. Konon-konon takpe, stok frozen masih ada. Haa ambik! sekali Allah nak uji, habis semua stok frozen rosak. Balik kerja tengok semua stok menCAIR. Sebab apa jadi macam tu pon taktahulah. Tapi saya anggap ini semua dugaan tuhan untuk menguji kesabaran dan keikhlasan saya dalam menyusukan anak. Dan bermulalah episod "SEORANG PENGEPAM TEGAR" haha. Pantang masa terluang je pam, pam, pam. Nak tingkatkan demand, pasal konsep penyusuan ni DEMAND n SUPPLY.

Selain tu, tengah cuba-cuba milkbooster yg sesuai dengan badan sendiri. Pasal lain orang lain milk boosternye. Ada orang makan bayam dan sayuran hijau susu melimpah ruah, ada jugak orang makan benda yg sama tapi tak jadi hape! (akula tu). Harini aku rebus longan kering dengan makan gulai pucuk pegaga. kita tengok la 2-3 hari lagi macam mana hasilnya.
Ni freezer brand KHIND. 115L, harga RM550. Hadiah dari en suami pasal aku cerita aku da termimpi-mimpi susu Karihome. haha. (Gelabah terus). hadiah ni supaya aku terus merajinkan diri mengepam susu.
Thanks B!
EVERYTHING FOR U, Sweetheart.