Friday, September 13, 2013

Izz Luthfi bin Mohd Yusof

Alhamdulillah...

Syukur kepada Allah kerana memudahkan segala urusan kelahiran permata hati ini.
Boleh ketawa sorang-sorang bila ingat balik detik kelahiran Izz Luthfi. Moga suatu hari nanti, bila anak ibu sudah pandai membaca,  Luthfi akan membaca coretan khas dari ibu ini. kihkihkih!


27 Julai 2013, Sabtu

10.00pagi - 7.00 petang
Me and hubby tolong mak tukar tikar yg dah koyak. Mengengkeh alihkan lemari, periuk belanga, segala perabot bagai. Nak raya la katakan . . Memang penat ! Petang sambung pulak berjalan ke Bahau, konon nak carik tudung raya . .

10.00malam - 11.00 malam
Dah start sakit-sakit pinggang. Ngadu kat mak, Mak kata "alahai biasa la tu, sakit orang ngandung. Tahan jelah. Mak dulu dah rasa dah " haha, okey frust. terus masuk bilik dan tidur.

28 Julai 2013, Ahad

5.00 pagi.
Bangun sahur. Tapi duk berkerut-kerut muka tahan sakit. Sakit yg datang berulang 15 minit sekali. Ngadu ngan mak? ohh taknak la. kang dia suh tahan lagi. Yela, mentang-mentang due date kite lebih kurang 10hari lagi. Perut pulak kecik. Ramai pulak kata perut belum turun kebawah.. Nak turun kebawah mana pon tak tahu lah.. hihi . .

8.00 pagi.
Kejap-kejap tengok jam. kejap-kejap tengok jam. "Mak, orang nak g sepital lah.." ini kira mmg dah taktahn sangat lah kononnya.  Mak kata takyah la, tunggu petang sikit. Kang pegi awal-awal dia tahan wad lama pulak. haha.. Tapi time ni tak peduli dah, tahan la lama mana pon. Pinggang ni punya sakit rasa macam nak tercabut. Sudahnya, mak kesian tengok muka berkerut-kerut tahan sakit dia sendiri suruh pegi hospital. Dalam kereta hubby tanya nak kemana, Hospital pantai ke Hospital Kuala Pilah?? Kalau nak ke hospital pantai bermakna kena patah balik ke Ayer Keroh.. Kita pegi Pilah jela B.. Memang taktahan dah ni. Berat je meluncur keputusan ni. Mana taknya, terpaksa lupakan Doc Nuranisah yg baik hati di Hospital Pantai tu. sobsobsob :'(

9.30 pagi, Hospital Tunku Ampuan Najihah, Kuala Pilah.
Gila lama tunggu giliran nak jumpa doctor. Dari pukul 9.30 pagi sampai 2.30 petang. Sudahnya pukul 3 baru cek laluan a.k.a KENA SELUK! macam seram bunyinya kan? jangan takutlah mommy2 to be diluar sana. Its a normal prosedur. Tak hazabb mana pon. Huhu.

5.00 petang,
Admit ward sebab da bukaan 2cm. Hubby pulang kerumah untuk berbuka puasa dan janji akan datang semula selepas maghrib. Okey! Simpan order fresh orange dengan nasi pattaya lagi. :)

8.00 Malam,
Kejap tonggeng, kejap baring, kejap melompat, kejap-kejap kebilik air. Sampai akak depan katil tu tegur la. "akak rasa awak beranak malam ni dik. Tengok muka da macam dekat sangat nak bersalin ni" Sekali lagi cek bukaan bawah. tengok dah 4 cm. Dan dah patot tolak ke labour room. Perasaan aku masa ni? tak rasa hape pon. Dah sakit katekan. Cumaaaa..." Nurse... boleh tunggu sekejap tak? boleh tak saya pergi labour room pukul 9 nanti?" sambil buat muka kesian. "laaa.. kenapa pulak? kang bersalin dalam wad pulak." kata nurse tu. "kejap la, saya tunggu husband saya sampai bawak nasik pattaya. saya lapar. belum makan lagi" haha, dah sakit pon sempat jugak melayan tekak kan.

9.30 malam, LABOUR ROOM.
Dalam labour room takde bende lain selain zikir, zikir, dan terus berzikir. Ada jugak tersasul, meracau, tapi cepat-cepat sedar. Inilah dugaan terbesar bagi seorang perempuan sebagai permulaan menerima amanah dari yg Maha Esa.

29 Julai 2013, Isnin

12.34 Pagi
Maka setelah puas berada didalam perut ibu, maka lahirlah putera yg diberi nama Izz Luthfi bin Mohd Yusof.

Day 1
Sekian.
Next kita cerita pasal pengalaman berpantang ye :)


2 comments:

  1. anak kita lahir hari yaang sama..cuma tahun berbeza.Anyway tahniah dear

    ReplyDelete