Sunday, December 11, 2011

Mana Jamban? Gua nak duduk lama-lama..

"Grr.. Gua Malu! Rasa nak sorok muka dalam jamban lama-lama.
Itu hari aku pergi makan kat kedai sorang makcik ni. Sumpah Sedap. Aku pun dengan rakusnya melahap lauk kegemaran ikan keli berlada, sayur kangkung dan air laici.. ummpphh. Tak pandang kiri kanan langsung. Lahap sungguh. Kalah orang -orang yang tak makan sebulan. haha.

Makan punya makan tiba-tiba ada satu suara serak-serak basah gitu menegur aku. . "ai cik adik, sorang je?" aku hangguk, dalam pale sempat gak buat lawak tolol. mamat nie hensem tapi sedikit mangang. Dah terang-terang aku sengsorang. Saje lettew.. nak ngorat saya kan bang? **perasan nya aku. kan?

Aku kunyah-kunyah lagi, malas nak layan. FOKUUh nie.. makcik ni buh hape dalam lauk nie sampai menjilat jari aku rase. "boleh ke saya duk table awak? kan lagi elok makan berdua" aiii da mula dah.. ni yang aku malas makan. peewww padahal nasik dalam pinggan aku dah hampir licin. 

"Eh Takboleh, Mak saya kata.. makan jangan pindah-pindah tempat. nanti banyak bini awak tau! saya pun nak sudah dah nie.." mamat tu angkat bahu, "kalau camtu maybe next time lah kan." cute jugak mamat nie kan..  tapi tak boleh, kena cover . Kena cover. Sebab dia cute aku pun nak buat-buat comel jugak. Jual mahal sikit.. Kehkehkeh! ( ^ o ^ )

Dan dengan bajet comelnya aku pun menuju ke kaunter pembayaran.. tiba-tiba............. eh?? mana ni? aku pula seluk-seluk kedalam handbag yang gila gedabak besar tu.. sekali seluk keluar botol losyen, kali kedua seluk tersembul... haa kalkulator?? puiih.. kalkulator pun ada dalam handbag, bila jadah aku masuk kan dalam nie.. Aku pun seluk lagi.. seluk.. masih tak puas hati. Mamat cute tu dok ushaa je dari jauh buat aku makin menggelabah. Seluk-seluk keluar pulak pampers. Ciiiss, memang waa malu habis. Nasib orang ramai tengah khusyuk makan kecuali mamat tu. kau nak gelakkan aku laa tu kan?

"Makcik.. Saya rasa wallet saya tertinggal kat rumah lah" boleh bayangkan perasaan aku saat menuturkan kata-kata ni tak? faak. malu bai. Pertama kali dalam hidup aku malu sebesar nie. Oh depan mamat cute pulak tu. Jatuh Saham waa.. Nasib baik makcik tu cakap takpe2, lain kali adik datang leh bayar.. taktau la makcik nie iklas tak. tah-tah dalam hati dia carut-carut kan aku. Dah makan taknak bayar pulak. "Rumah saya dekat je makcik, saya datang semula kejap lagi ye.. " percaya lah makcik. Tolonglah Percayaa . . .

                                      ********Zaaaassssssssss*********

Muncul si penyelamat. Jeng-jeng-jeng. Mesti korang dapat agak siapa kan? Yup. Mamat cute yang aku ayam-ayam kan tadi. Ciiss.. Takku sangka, Takku duga. "takpe-takpe biar saya bayarkan. Mak saya cakap, tak baik tak tolong orang dalam kesusahan. Itu sombong namanya." peekkk! tepat! Betul-betul tepat dia panah sebijik kat muka aku ni, merah padam muka tak comel aku nih menahan malu. Aku pun say thank you and cepat-cepat berambus dari situ. . 

The moral of story : 
  1. Takpayah nak bajet sangat. 
  2. Takpayah nak sombong sangat. 
  3. Takpayah nak beg gedabak sangat.

No comments:

Post a Comment